Борисов зове в Прага: Кохезия за изостаналите региони в ЕС!

Амбициите на Брюксел за глобален лидер да бъдат подкрепени със средства
24
Борисов зове в Прага: Кохезия за изостаналите региони в ЕС!
Снимка: Facebook

​Премиерът Бойко Борисов заяви, че е важно справедливото разпределение на средствата в ЕС, за да се преодолеят неравенствата между различните региони и изостаналостта.

В Прага, където участва на Срещата на високо равнище на групата "Приятели на кохезията", той каза още, че е необходим специфичен фокус към развитието на най-бедните, изоставащи европейски региони.

Още по темата
"Такива региони, с БВП под 50% от средното за ЕС, има не само в България и считам, че е от общ интерес те да бъдат подкрепени", изтъкна премиерът пред останалите лидери в Прага.

По думите му амбициите на ЕС да бъде глобален лидер следва да бъдат подкрепени с необходимите средства, съобщиха от правителствената пресслужба.

Това означава и осигуряване на адекватно финансиране на Кохезионната и Общата селскостопанска политика, които най-добре демонстрират резултатите от европейските инвестиции, изтъкна Борисов по време на пленарната сесия.

Българският премиер бе категоричен, че Кохезионната и Общата селскостопанска политика имат доказана добавена стойност, а техните резултати са видими и осезаеми за европейските граждани.

Борисов допълни, че правилата и за двете не трябва да водят до допълнителни административни и финансови тежести за националните бюджети, което крие риск за изпълнението на програмите и за инвестициите, особено в по-слабо развитите региони.

В изявлението си министър-председателят посочи, че лидерите от групата следва да насочат усилията си в няколко направления.

"Важно е да се противопоставим на разделението между нетни получатели и нетни донори. Ползите от двете политики са за всички европейски граждани", посочи българският премиер. Той акцентира също, че не трябва да се допуска налагане на разделение между нови и стари приоритети за ЕС.

"За нас са важни и традиционните политики, и науката и иновациите, и миграцията и сигурността, и борбата с климатичните промени. Именно затова настояваме за амбициозен бюджет на ЕС, който да ни позволи да съхраним постигнатото до момента и да отговорим на многобройните предизвикателства“, подчерта Бойко Борисов.

По думите му групата "Приятели на кохезията" трябва да се стреми не просто да ребалансира призивите за съкращения в бюджета на ЕС, а да има активна роля за отстояването на един надежден европейски бюджет в полза на всички европейски граждани.

В края на срещата на върха в Прага лидерите ще приемат Декларация на групата, в която да бъдат потвърдени споделените позиции на държавите с оглед на развитието на преговорите по МФР и с основен фокус върху важността на Кохезионната политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
10
 
! Отговори
Пустиняк преди 4 години
Е заради на Тиквун Първи "кохезията" се дават десетки, че и стотици хиляди за кметско място в забравени от бога села. И Ценко Чоков знае, за това пали, бие и заплашва със смърт за умрелото си село. Все пак, прощъпулнилът им с тиквуняка е от едно котило. На мутро-комунистите от СИК.
20
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Сигурно е искал да каже Корнелия.
19
2
 
10
 
! Отговори
кака ви преди 4 години
такива думи произнася не ти е работа...дали знае какво значи кохезия ??? Аз не знам, но не съм и длъжна, но той - да. Как ли се съвместява кохезия с уйдурма и кукувици ?
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знаехме значението на думата "главанак". Нашият вожд и учител научи народа какво е "главанак". Какво е "калинка"...
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Кохезия" е новото име на "Колхозия". Обща далавера. Повече не му трябва да знае. Едни пари ще се усвояват от когото трябва.
16
3
 
9
 
! Отговори
До Врачанин преди 4 години
Как да няма богат речник?Толкова езици знае.Ето и думата УЙДУРМА.За втори път я чух от него при спора с Манолова.Българин съм,но не знам какво значи.Ако някой знае нека да ми я преведе.Духовно беден съм.
15
2
 
11
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Вкусни ли са пражките наденички с пражка бира?
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Бойко Борисов заяви, че е важно справедливото разпределение на средствата в ЕС, за да се преодолеят неравенствата между различните региони и изостаналостта." - А сега уважамеи читатели превод на нормален език - "Моля пратете ни едни евро средства , че не остана какво да се краде " :)))))
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя пак ли тръгна по екскурзиите си?Айде махайте го вече че ни изяде главите ве!
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рядко агарарни физиономии. На всичкото отгоре и крадци.Срам ме е от този, от министрите му и от тези, които ни ги избраха.
11
2
 
20
 
! Отговори
PTSD. преди 4 години
Като чуя за равно разпределение на ресурсите и ми става лоши... Бойко партията си мени, но цветът никога.
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Cложни за него думи използва вече... Къде ли ги е чул? :D
9
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бай *** на гости у Иречек ,чели ли сте го ?
8
3
 
25
 
! Отговори
мак преди 4 години
Отиде да проси, щото без пари от Европа са гола вода. Без тях нищо няма да може да направи и да се хвали, колко е "дал", все едно ги вади от джоба си.
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъ пчото е решил, че щом срещата се казва "Приятели на кохезията", трябва по-често да повтаря думата "кохезия", та белким го помислят за умен.
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега разбра ли ,защо няма миграция ??В Германия ...има ли кохезия??
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката - две от лицата на корупцията в БГ. Липсва само приятелчето им Кирчо Свинесчиев. На когото опростиха 74 милиона за това че наряза на скрап БМФ.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя неграмотен Шишко ако знае какво означава думата КОХЕЗИЯ - направо си го режа на дръвника.Ама така му написали и повтаря ли повтаря като папагал.
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото повече помощи се наливат в една корумпирана държава тя става все по-корумпирана.
2
3
 
20
 
! Отговори
Врачанин преди 4 години
Няма начин ББ дае употребил термина КОХЕЗИЯ ,,той ням атолкова богат речник